HIZLI TESLİMAT & ÖZEL KUTULU GÖNDERİM
HIZLI TESLİMAT & ÖZEL KUTULU GÖNDERİM
HIZLI TESLİMAT & ÖZEL KUTULU GÖNDERİM
Çorabın Tarihçesi: Geçmişten Bugüne Çorap Tarihi

Çorabın Tarihçesi: Geçmişten Bugüne Çorap Tarihi

Çorap, temel giyim ihtiyaçlarından biri olan ayağa giyilmesi için örülen veya üretilen bir giysidir. Ayak sağlığını korumasıyla bilinen çorap, insan hayatı boyunca çok sayıda tüketilen ve giyim eşyaları arasında en kısa ömre sahip olanıdır. Tek silindirli ve çift silindirli olarak ikiye ayrılan yuvarlak örgü makineleri, günümüzde kullanılan çorap makineleridir. Tek silindirli makineler, bilgisayar teknolojisiyle donatılmıştır. Bu sayede bilgisayarda çizilen desenler çorap modellerine kolayca örülmektedir.

Türkçe’deki çorap sözcüğü aslında Farsça kökenlidir. ‘Gorap’ sözcüğü Arapça’ya ‘curap’ olarak geçmiş, Türkçe’de ise ‘ çorap’ olarak kullanılmıştır. Türkmenistan’da çoraba ‘çeşka’ denilmektedir.

İlk Çorap Tarihte Ne Zaman Görüldü?

Çorabın tarihçesi M.Ö dönemine kadar dayanır. Eski Yunanlıların kullandığı ‘skyhos’ bir post ile yapılan hafif ayakkabılardır. Romalılar zamanında bu ayakkabıların çizmenin içine giyilerek ayağı koruyacağı fikri benimsendi. İlk çoraplar hayvan kılından örülüp post halinde giyilirdi. Bunun yanı sıra M.Ö 5. yüzyılda Anadolu’da bulunan keçe çoraplar, Türklerdeki çorap geleneğinin çok eski zamana dayandığını gösterir nitelikte. Romalılar ayak, bilek ve bacaklarına kumaş bantlar sarardı. Daha sonra hayvan postları ve keçelerden kesilerek dikilen farklı bir çorap kullanmaya başlamışlardı. Avrupa ülkelerinin güney kesiminde ise uzun çoraplar modellerinin kadınlar için olduğu benimsenmişti. Beyaz ketenden yapılan ve diz üstüne kadar çıkan çoraplar ise, papazların tören giysisi olarak biliniyordu. 14. yüzyılda ise dar ve uzun çorap erkekler tarafından kullanılmaya başlanmıştı.

İlk El Örgüsü Çoraplar Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk el örgüsü çoraplar günümüzdeki şeklinden oldukça farklıydı. Yün ve deri kumaştan ayağa uygun olacak şekilde dikilen el örgüsü çoraplar, pantolonlar birleştirilirdi. 1500’lü yılların başına kadar pantolon ve çorap birbirine dikilerek kullanıldı. Daha sonra çorap kumaşında farklılıklar görülmeye başlandı. Bu sayede pantolon ve çoraplar birbirinden ayrı kullanılmaya başlandı. İlk çorap örme tezgahı 1589 yılında William Lee tarafından İngiltere’de yapılmıştır. Ancak çorap örme tezgahı için Kraliçe I. Elizabeth’e patent başvurusunda bulunan Lee, 2 kez reddedilmiştir. Bunun üzerine kardeşiyle Fransa’ya taşınan Lee, 8 yıl boyunca örme tezgahıyla çorap üretmiştir. Fransız kralı tarafından kabul edilen William Lee, 1612 yılında Pierre de Caux ile çorap örme tezgahlarının üretimi için sözleşme yaptı. Bu sayede çorap üretiminin ilk ticari sözleşmesi ve üretimi Fransa’da yapılmıştır.

Naylon Çorabın Tarihi

1920’li yıllarda kadın giysilerindeki etek boyu kısalmıştı. Bu durum çorapların görünür hale gelmesine neden oldu. Bu yüzden ipek veya suni ipekten üretilen şeffaf çoraplar geliştirildi. 1930’lu yıllardan sonra şeffaf çorap yapımında naylon kullanılmaya başlandı. Kadının giyiminde önemli bir yere sahip olan naylon çoraplar, 1960 yılına dek popülaritesini sürdürdü. İlk naylon çoraplar Wilmimgton’da piyasaya arz edildi. 3 saat içerisinde 4.000 çift satılan naylon çoraplar, II. Dünya Savaşı’na kadar büyük bir ilgi gördü.

Külotlu Çorabın Tarihi Ne Kadar Eskiye Dayanır?

İlk kez 1959 yılında Amerika’da Gant Senior tarafından icat edilen külotlu çorap, Glen Raven Mills şirketi tarafından üretilmiştir. Külot ve çorabı birleştiren bu giysi, dairesel örme makineleri ile üretilmiştir. 1960’lı yıllarda büyük hızla yayılan külotlu çorap, mini etek modasının vazgeçilmezi olmuş, naylon çorabın yerini almıştır.


Türkiye’de Çorap Üretimi Ve Ticareti

Türkler çoraplarını ilk zamanlarda 5 şişle ve elde örüyorlardı. Örgünün ham maddesi ise tiftik, yün ve ibrişimdi. Anadolu çorapları malzemesi, rengi ve motifleri ile bütün dikkatleri üzerine çekiyordu. Türkiye’de çorap sanayi, 1923 yılında kuruldu. Zamanla geliştirilmiş çorap makineleri ithal edilmiş ve faaliyete başlanmıştı. Türkiye günümüzde çorap üretimi konusunda kendi ihtiyacını karşılamakla kalmamış, üretimin %90’lık kısmını ihraç etmektedir.

Çorap Tipleri Nelerdir?

Günümüzde hem ayak sağlığını korumak, hem de şık kombinler oluşturmak için kullanılan çorap modelleri, birbirinden farklı renk ve desenlerle sunulur. Kullanım özellikleri ve üretim malzemelerine göre çorap tipleri 8’e ayrılır.

  • Babet Çorabı

6’lı suratlar babet kutusu

Ayakkabı çorabı olarak da bilinen babet çorabı, hem kadınlar, hem de erkeklerin en çok tercih ettiği modellerden biridir. Sadece ayağın ucu ve tabanını kapsayan bu çoraplar, dışarıdan gözükmediği için spor ayakkabı ve babet içerisinde kullanılır.

Önerimiz: 6’lı Suratlar Bebet Çorap KutusuKırmızı, turuncu, mavi, yeşil ve sarı renklerinden oluşan 6’lı babet kutusu,surat desenleriyle süslenmiştir. Çizgili deseniyle dikkatleri üzerine çeken 6’lı babet çorap kutusu, unisex standartlarına uygundur. Yüksek topuklu özelliğiyle ayağın şeklini alır ve potluk oluşturmaz.

  • Spor Çorabı

Bilek hizasına kadar ulaşan ve spor ayakkabılarla giyilen spor çorabı, farklı desen ve renk seçenekleriyle sunulur. Genellikle yapılan spor türüne göre farklılık gösterir. Örneğin futbol yaparken daha uzun çoraplar tercih edilirken, yoga ve pilateste esnek yapılı çoraplar kullanılır.

Önerimiz: Tenis Çift Çizgili Sarı ÇorapSarı rengi ve beyaz çizgi desenlerinden oluşan tenis çorap, isminden anlaşılacağı üzere tenis sporu için tasarlanmıştır. Bilek hizasına kadar uzanan tenis çoraplar, spor ayakkabı içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Bilek kısmı lastikten oluştuğu için, esneklik sağlar ve hareket kısıtlaması oluşturmaz.

  • Soket Çoraplar

Bileğin biraz üstüne kadar uzanan soket çoraplar, kombinlerde en çok tercih edilen modellerden biridir. Farklı desenlerden oluşan soket çoraplar, ‘ara boy çorap’ ve ‘bilek çorap’ ismiyle de bilinir.

Önerimiz: Turuncu İnek Desenli Soket Çorapİnek desenlerinden oluşan turuncu renkli soket çoraplar, pantolon, şort ve etek ile kombinlenebilir. Kıyafetlerinde canlı renklere yer vermek isteyenler için sunulan inek desenli turuncu çoraplar, yüksek oranda pamuk içerir. Gün boyu konfor sağlayan soket çoraplar, bilek hizasına kadar uzanır.

  • Diz Altı Çoraplar

Adından anlaşılacağı üzere dizin alt kısmına kadar uzanan diz altı çoraplar, genellikle kadınlar tarafından tercih edilir. Özellikle etek, şort ve elbise altında kullanılan diz altı çoraplar, eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmıştır. 1960’lı yıllarda mini etek modasına uyum sağlayan diz altı çoraplar, her ortamda dikkatleri üzerinize çekmenizi sağlar.

Önerimiz: Damalı Diz Altı ÇorapSiyah beyaz dama deseninden oluşan diz altı çoraplar, unisex olarak üretilmiştir. Pamuktan üretilen diz altı çoraplar, gün boyu konforlu olmanızı sağlar. Esnek yapısıyla hareket özgürlüğü sunar. Genellikle spor ayakkabı ve botun içerisinde kullanılır. Ayağın şeklini alarak potluk oluşturmaz.

  • Diz Üstü Çoraplar

Diz kapağının üst kısmına kadar çıkan diz üstü çoraplar, etek ve elbiseler ile kombinlenir. Genellikle pamuk ve naylondan üretilen diz üstü çoraplar, kadınlar tarafından tercih edilir. Şık bir görünüm sunan bu çoraplar, hareket kısıtlaması oluşturmaz.

  • Külotlu Çoraplar

Küçük büyük demeden her yaşa hitap eden külotlu çoraplar, kalçayı kaplayan en uzun çorap modelleridir. Genellikle siyah, beyaz ve şeffaf renklerde sunulan külotlu çoraplar, elbise, etek ve şort ile kombinlenir. Topuklu ayakkabının vazgeçilmezi olan külotlu çoraplar, file desenleriyle daha şık bir hale getirilir.

  • Jartiyer Çoraplar

Estetik görünümü ön planda tutmak isteyen kadınların tercih ettiği jartiyer çoraplar, külotlu çoraplarla ile benzer yapıdadır. Külot bölgesi bulunmayan jartiyer çoraplar, diğer çorap modellerine göre daha ince bir yapıdadır.


  Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Sock